Brage Gille

Med Brage Gilles daglediga på Fornasettiutställning 2019

Inför höstens första senior/dagledigträff kom som vanligt frågan: ”Vad har ni (dvs. styrelsen) hittat på den här gången?” Och vi svarar som vanligt: ”Det är inte styrelsen som skall hitta på, det är deltagarna.”

Den här gången nappade Aina Christensson och Stefan Lundin, och de bestämma vart utflykten skulle gå i oktober. Till Artipelag och en utställning om Fornasetti, deras favoritutställning för tillfället.

Jag citerar deras inbjudan:

”Något av det bästa man f.n. kan se i Stockholmsområdet är Artipelags utställning ”Fornasetti: inside out, outside in”. Piero Fornasetti, 1913-1988, var en italiensk målare som arbetade oerhört mångfasetterat och i många material. Utställningen visar konst, formgivning, inredningsarkitektur, möbeldesign, teckningar mm. Intressant är att han till stor del nyttjade ansiktet från, enligt honom, ”1800-talets vackraste människa” operasångerskan Lina Cavalieri som sades ha ett helt symmetriskt ansikte. Döm själva. Med detta ansikte som grund lekte Fornasetti på mer än 360 olika sätt.”

Jag måste hålla med dem, det var en intressant utställning. Förutom målning var Fornasetti som möbeldesigner mycket intressant, bland annat föll jag för ett otroligt vackert format bord.

Sedan går ju Artipelags omgivningar inte av för hackor heller. Tyvärr blåste det en del, så det inbjöd inte till någon långpromenad. Titta gärna på Göran Karlgrens bilder, de är som vanligt väldigt bra.