Brage Gille

Midsommar 2016

 

Då var det torsdagen före midsommar igen, och som traditionen bjuder åker jag och min man med fullastad bil till det hus som ska vara vårt hem under midsommarhelgen. Under mina första 38 år i föreningen så firade vi midsommar i Brage Gilles sommarhem Björkliden vid Vallentunasjöns strand. Men sedan föreningen blev tvungna att sälja gården så har vi sedan 2011 haft lyckan att få husera på Uttringe. På vägen stannar vi och handlar den mat som behövs för att föda 30 folkdansare under helgen. Det blev två fulla varuvagnar.

Väl framme vid Uttringe bär vi in all mat och sedan droppar det in medlemmar under eftermiddagen och kvällen. Tiden fördrivs med matlagning och musikövning, och så äter vi den traditionella linssoppan på verandan.

På midsommaraftons morgon serveras det frukost av de som är ansvariga för köket under helgen. I år är det Tobbe och Niklas som ska servera oss frukostar och två trerätters middagar. Det är även deras ansvar att se till att bastun har en behaglig temperatur när vi återkommer efter våra uppträdanden. På övervåningen är det tumult och lätt kaos när alla ska klä sig i sina dräkter. Man letar strumpor och hårnålar och rop på hjälp med hyskor och band som ska knytas hörs från de olika rummen. När alla är klara så packar vi in oss i bilar för färd mot Bergshamra i Solna där vi sammanstrålar med övriga dansare för att ha ett genrep före vår första uppvisning. Vi dansar fyra uppvisningar och har en lekledning under dagen och kommer tillbaka till Uttringe trötta och svettiga vid halvsextiden. Alla slänger av sig dräkterna och rusar ner till sjön och den väntande bastun. I år är den första gången som sjön har en riktigt badbar temperatur och jag ligger i och simmar en lång stund. Jag roar mig med att simma mellan de två bryggorna och så tar jag ett par vändor in i bastun också. Efteråt så är det skönt och sitta en stund på verandan inlindad i en handduk och dricka en öl innan det är dags att byta om till middagen. Klockan sju är det samling på verandan för en drink före maten när de som har valt att åka hem för att byta om anländer tillsammans med övriga gäster. Losa och Monika turas om att spela på pianot. Losa spelar modern och Monika klassisk musik. Vi njuter och småpratar tills det är dags för middagen. Den inleds med ingångsmusik av våra spelmän och så tågar vi till bords. Middagen aväts under sång, många tal och mycket småprat. Alla hjälps åt med att servera och duka ut. Sedan fortsätter kvällen med den obligatoriska diskningen. En fantastisk tillställning där nästan alla trängs i köket och diskar, torkar och ställer in i skåpen under allmän sång. Det går som en dans! På midsommarafton är det sällan vi hinner och orkar dansa utan sedan droppar vi av undan för undan —  några åker hem, andra går upp och knyter sig i sina sängar. Det är underbart att ligga i sin säng med fördragna sängomhängen och somna till musik från undervåningen.

På midsommardagen har vi lite sovmorgon och äter inte frukost förrän klockan nio. Idag hittar alla sina strumpor och övriga dräktdelar utan problem. Efter frukost åker vi till S:t Görans kyrka för att delta i gudstjänsten kl 11. Efter andakten så dansar vi en uppvisning på kyrkbacken för kyrkobesökarna. Efter lite fika så fortsätter vi till Årsta där vi har dagens andra och sista uppvisning. Sedan är det samma procedur som på midsommarafton, dvs. vi åker till Uttringe, slänger av oss dräkterna, badar, sitter på verandan och njuter, byter om till middagen, lyssnar på pianomusik, klär om till middagen, tar en drink, marscherar in till middagen till musik, äter trerättersmiddag med sång, tal och småprat och diskar under allmän sång. Men sedan kommer dansen. Alla som vill, även sådana som aldrig har dansat ett steg, ställer upp till dans. Ofta har någon tagit med sig en kompis, arbetskamrat eller utländsk gäst som aldrig i hela sitt liv har dansat svensk folkdans. Det blir ganska rörigt och väldigt roligt. Jubel utbyter om vi lyckas sluta dansen ungefär på rätt ställe och att vi inte har tappat bort någon deltagare. Dansen fortgår så länge spelmännen orkar spela. När man inte orkar dansa mer så drar man sig hemåt eller till sin säng en trappa upp.

På söndagen får man sova så länge som man vill. Vid elvatiden serveras det brunch. En del har varit uppe i flera timmar och badat och suttit på verandan, andra kommer direkt ner i morgonrock och hugger in på maten. Sedan samlar vi ihop oss för den stora kraftansamlingen, att packa och städa. Några tar hand om köket, andra sopar, dammsuger och torkar golv. Själv gick jag runt och låste alla fönster då jag var säkerhetsansvarig. Efter mycket kramande och hejande så lämnar vi detta underbara ställe. En riktig pärla att få hyra under en fantastisk helg. Vi hoppas att det blir många flera Uttringemidsomrar för oss framöver och att vi även får besöka ert hus vid andra tillfällen, så som vid Uttringedagen i våras. Den var mycket uppskattad av våra medlemmar.